Asian Rugby Championship

Results

Date R Domáci vs Hostia -
05/13 07:55 - Hongkong vs Japonsko 0-16
05/06 04:55 - Japonsko vs Hongkong 29-17
Ázijský ragbyový šampionát je každoročná súťaž ragby zväzu pre mužské národné tímy v Ázii. Je organizovaná Ázijskou ragbyovou futbalovou konfederáciou (ARFU) a slúži ako kvalifikačný turnaj na Majstrovstvá sveta v ragby.

Šampionát sa prvýkrát konal v roku 2004 a odvtedy sa koná každé dva roky. V súčasnosti sa ho zúčastňuje 10 tímov rozdelených do troch úrovní: Divízia 1, Divízia 2 a Divízia 3.

Najvyššia úroveň, Divízia 1, pozostáva z troch najlepších tímov z Ázie: Japonska, Hongkongu a Južnej Kórey. Tieto tímy súťažia v kruhovom systéme, pričom víťaz sa stáva šampiónom Ázie.

Divízia 2 pozostáva z ďalších štyroch najlepších tímov z Ázie: Kazachstanu, Srí Lanky, Filipín a Malajzie. Tieto tímy tiež súťažia v kruhovom systéme, pričom víťaz postupuje do Divízie 1.

Divízia 3 pozostáva z troch rozvojových tímov z Ázie: Uzbekistanu, Iránu a Kataru. Tieto tímy súťažia v kruhovom systéme, pričom víťaz postupuje do Divízie 2.

Ázijský ragbyový šampionát je dôležitým turnajom pre rozvoj ragby zväzu v Ázii. Poskytuje príležitosť pre tímy na všetkých úrovniach súťažiť proti sebe a zlepšovať svoje zručnosti. Šampionát tiež slúži ako kvalifikačný turnaj pre Majstrovstvá sveta v ragby, čo umožňuje najlepším ázijským tímom súťažiť na najvyššej úrovni tohto športu.